Dolhai Attila lemezt készít, koncertre készül és szívesen lép fel a különböző musical rendezvényeken, de leginkább színházi feladataiban akar helytállni. Az Operett Színház fiatal művészével online-interjúban beszélgettünk.

Egy interjúban azt nyilatkoztad, hogy szólólemezeddel szeretnél pontot tenni rockzenekaros korszakodnak végére. Ennyire távol került tőled ez a műfaj?
– Valóban ezt mondtam. Én nem rock zenészként kerültem be a köztudatba, ezért nem ezt várják tőlem az emberek. Legalábbis most ezt gondolom. Ami biztos, hogy tervezheti az ember előre a szakmai fejlődését az élet azonban gyakran megtréfál minket. Nem zárkózom el ettől a műfajtól, mindig is szeretni fogom. Sokáig úgy tűnt hogy egy önálló album megjelenése hiú ábránd. Ki tudja mit hoz még magával?

– Írsz még dalokat, vagy ez a korszak végérvényesen elmúlt?
– Most nagyon lefoglal a munkám kevés idő marad másra. A dal íráshoz az kell és a csönd de annak is híján vagyok. Talán nekem nem az a feladatom az életben hogy megírjam, hanem hogy elénekeljem a dalokat.

-Melyik zenei műfajt érzed most magadhoz a legközelebb? Melyikben vagy igazán Te?
– Nehéz kérdés, olykor magam sem tudom. A musicalt imádom énekelni, a rockzenét hallgatni.

-Végig tekintve eddigi alakításaidon, csupa “jófiúval” találkozhatunk. Nem vágysz arra, h negatív figura bőrébe bújva is megmutasd a tehetséged?
– Nem vágyom semmi különlegesre. Amit hoz az élet, azt fogom csinálni.

– Korábban említetted: pár év és kiöregszel a hősszerelmes szerepkörből. Nem fog rosszul esni, ha a sok főszerep után, mellékszereplő leszel?– Majd ráérünk akkor foglalkozni ezzel a kérdéssel ha itt az ideje. Kár elrontani a mai nap örömét. Most az a feladatom, hogy szakmailag helytállva ezt minél inkább késleltessem. Ha annyira mellékvágányra kerülnék, azt hiszem keresnék mást amiben örömömet találom.

-Melyik a kedvenc szereped és miért? Melyik általad alakított figura hasonlít rád a legjobban és miben?

– A kedvencem az a Mozart. Hogy miért? Számtalan oka van. Néhány szóban leírni nem lehet, aki látta az előadást nyilván érzi , vagy tudja hogy miért. Azt végképp nem tudom melyik szerep hasonlít rám legjobban. Színész vagyok mások életét játszom olykor belecsempészve a saját életemből érzéseket, hogy hiteles legyen. Nem magamat játszom, de én is benne vagyok.

-Kisebb operaénekesi szerepet kaptál a Mesterkurzus c. darabban. Meg sem állsz az Operaházig, vagy csak kirándulást tettél a műfajban?
– Tréning, kirándulás, nevezzük ahogy tetszik. Nem én döntök arról hogy mit fogok csinálni. Én készülök, gyakorlok és lesz ami lesz. Lehet hogy a saját tudásom, esetleges fejlődésem határait feszegetem. Ki tudja mi mindent lehet megtanulni és ki mire született? Nem akarom bebizonyítani, hogy én operaénekesnek születtem.

– Nem titok, hogy vannak filmes ambícióid is. Milyen filmben tudnád magad elképzelni? Ki az a magyar filmrendező, akivel szívesen dolgoznál együtt?
– Valóban szívesen kipróbálnám a filmezést, de az alkotóknak kell bennem meglátni a lehetőséget én nem tudom rábeszélni őket a közös munkára, és nem is akarom.

-Hogy érzed, elérted a céljaidat?
– Talán már többet is annál, amit képzeltem.

Legújabb szereped szerint egy olyan fiúzenekar tagja vagy, melynek életében központi szerepet játszik a hit. Számodra mit jelent ez a szó?
– Nagyon nehéz definiálni egy szót aminek előbb volt jelentése súlya és története mielőtt engem tervbe vettek volna a szüleim. Nem is vállalkozom rá. Ennek a szónak a jelenlétével élem az életem, lépten nyomon hiszek valamiben mert a nélkül nem tudnám tenni amit teszek!

-Mennyiben más a két Oltári fiúk csapata?
– Mindenki nézze meg és döntse el maga!

-A színházon kívüli rendezvényeken a szervezők majdnem minden pénzt megadnának érted. Valószínűleg azért, mert a közönség téged akar. Ez mennyire motiváló erő?
– Mire gondolsz a közönségre vagy a pénzre mint motivációra? A közönség jócskán kap belőlem a színházban. Külön köszönöm, ha ezen felül is áldoznának rám. De a munkahelyemen kell elsősorban helyt állni, ahol sok szép feladattal bíznak meg. A pénzre mindenkinek szüksége van, és valóban szédítő ajánlatokat kapok, amiknek olykor engedek. Mégis úgy tartom, hogy nem lehetek attól kevésbé formában a színházban mert előző este felléptem valahol, és nem szeretek úgy fellépni ha nem a legjobb formámat mutatom.

– Milyen stílusú lesz a második szólólemezed, várható jelentősebb változás az előzőhöz képest? Elkezdődtek már a munkálatok?
– A munkálatok már javában folynak. Egy más hangulatú, nagyon szerethető anyag. Amit nem csak a fanatikusoknak merek ajánlani, hanem mindenkinek aki szereti a nagy ívű éneklést ahogy a Mozartban, a Rudolfban és a Rómeóban is megszerettek tőlem.

– Sikerült kiadót találni, vagy ez az album is magánkiadásban jelenik majd meg?
– Remélhetőleg a Sony BMG gondozásában jelenik meg.

-Nemsokára itt a koncerted, halhatunk majd dalokat a második lemezedről is? Mivel készülsz a koncertre?

– A második lemezről még nem lesznek dalok. Teljes gőzzel készülünk, a többi a helyszínen kiderül!